Prefabrik Ne Demek? Prefabrik Hakkında Her Şey
Prefabrik Ne Demek? Prefabrik Hakkında Her Şey

Peki prefabrik nedir, ne gibi avantajlar sunmaktadır, nasıl kullanılabilir? 

Prefabrik yapı sektörünün öncü firması İL-SA Beton, Prefabrikasyon ve Prefabrik Yapı Elemanları olarak tüm bu sorularınızın yanıtlarını ve daha fazlasını sizin için cevapladık.

Prefabrik Ne Demek

Prefabrik Nedir?

Prefabrik sözcüğü Türkçe bir kelime olmayıp İngilizce kökenlidir, “prefabricate” yani   ”parçaları önceden hazırlamak” anlamına gelmektedir.

Yapı elemanlarının fabrika ortamında tek tek projesine uygun olarak yapılması ve sonra da inşaat yerinde birbirine monte edilmesi sonucu oluşan yapılara prefabrik yapılar denir.

Prefabrik akademik tanımı ile fabrikalarda ön üretimi yapılmış elemanların bir araya getirilerek yapıların inşa edildiği bir yapısal sistemdir ve prefabrikasyon teknolojisi olarak adlandırılmaktadır. Bu inşaat teknolojisi, genellikle betonarme veya çelik yapılar gibi geleneksel yapı yöntemlerine alternatif olarak sıklıkla kullanılmaktadır.

Prefabrik, önceden belirlenmiş özelliklerde ve standartlarda üretilen yapı elemanlarının, bir araya getirilerek hızlıca bir yapı oluşturulmasını sağlayan bir inşaat yöntemi olarak tanımlanmaktadır.

 

Prefabrik yapılar, genellikle çelik, beton, ahşap veya diğer malzemelerden yapılan önceden üretilmiş modüllerden oluşmaktadır. İlgili modüller üretim alanında veya inşaat alanında birleştirilir. Prefabrik yapılar, hızlı kurulum, düşük maliyet, yüksek dayanıklılık, enerji tasarrufu ve çevre dostu özellikleri nedeniyle fazla olarak tercih edilmektedirler. Prefabrik yapıların en yüksek kullanımı afet sonrası yeniden inşaat süreçleri olmaktadır.

Prefabrik yapılar, özellikle fabrika, konut, ofis, depo, hastane, okul, alışveriş merkezi, spor tesisi gibi yapılar da kullanılmaktadır. Aynı zamanda geçici yapılarda da kullanım düzeyi oldukça yüksektir.

Prefabrik yapılar, çeşitli boyutlarda ve şekillerde üretilebilir ve genellikle işçilik maliyetlerini azaltmak için fabrikalarda önceden üretilir. Bu yapılar, daha hızlı bir inşaat süreci sağlayabilir ve geleneksel yöntemlere göre daha az işçilik gerektirir.

Prefabrik Yapının Özellikleri Nelerdir?

Prefabrik yapılar, üretim aşaması fabrikalarda yapıldığı için inşaat süreci daha hızlıdır ve zamandan tasarruf sağlanır.

Prefabrik yapılar iş gücünden tasarruf sağlamada oldukça etkilidir. Ön üretim fabrika ortamında gerçekleştirildiği için işçilik maliyetlerini azalmaktadır.

Prefabrik yapılar, bir mühendislik tasarımı ve hesaplamaları sonucunda fabrika ortamında üretildiği için kalite süreçlerinin kontrolü daha sistematik olarak yapılmaktadır ve daha yüksek kaliteli inşaat elemanları performansına sahiptir.

Prefabrik yapılar çevre dostu bir inşaat yöntemi ile üretildiklerinden dolayı çevre kirliliği ve atık miktarı açısından klasik inşaat yönteminden farklılaşmaktadır.  

Prefabrik yapılar, geleneksel yapı yöntemlerine kıyasla daha uygun fiyatlıdır.

Prefabrik yapılar, farklı şekil ve boyutlarda yapılmış mühendislik ve mimari projelere göre üretilebilmektedir.

Prefabrik yapılar, geleneksel yapı yöntemlerine kıyasla daha uygun fiyatlıdır.

Prefabrik yapılar geleneksel yapı yöntemlerine alternatif olarak enerji maliyetlerini düşürerek çevre dostu bir seçenek sunmaktadır. Özetle prefabrik yapılar yüksek enerji verimliliğinin göz önünde bulundurulduğu mimari tasarımlara sahiptir.

 

Prefabrik Yapılar Nasıl İnşa Edilir?

Prefabrik yapıların inşa edilmesi, geleneksel yapı yöntemlerinden farklıdır. Prefabrikasyon yapı elemanlarının özelliklerinin tam olarak bilinmesi onun diğer yapı elemanlarına göre daha fazla tercih edilmesini sağlamaktadır. Üretim ve montaj aşamalarının sağladığı kolaylıklar yine tercih edilebilirliğini arttırmaktadır.

Tasarım: İlk adım, prefabrik yapının doğru bir tasarımının yapılmasıdır, tasarım süreci ihtiyaç analizine göre şekillendirilir. Gereksinimler ve iklim koşulları tasarımın ana parametreleridir.

Ön üretim: Prefabrik yapılar, fabrikalarda üretilir. Prefabrike yapı elemanlarının imalatı bir fabrika ortamında önceden yapılarak belirli bir süre kür (bakım) işlemi gerçekleştirilir. İmalat süreci, bir dizi önceden belirlenmiş özellikleri ve boyutları takip eder. Ön üretim süreci, duvar panellerinin, tavan ve zeminlerin yapımını içerir.

Taşıma: Ön üretim tamamlandıktan sonra, yapı elemanları montaj sahasına nakledilerek sonlanma işlemi gerçekleştirilir.

Montaj: Prefabrik yapı elemanları, inşaat - montaj sahasında bir araya getirilir. Montaj işlemi, duvar panellerinin birleştirilmesini, tavan ve zemin elemanlarının yerleştirilmesi süreçlerini kapsamaktadır.

Yapısal bağlantılar: Montaj işleminden sonra, yapısal bağlantılar yapılarak, yapı elemanlarını birbirine bağlanması ve yapıyı güçlendirmek için kullanılan bağlantı elemanları ve donatılarının takılmasını yapısal bağlantı sürecini içermektedir.

İç ve dış işler: Prefabrik yapıların iç ve dış işleri geleneksel yapı yöntemleri ile aynıdır. İç işler, elektrik, su, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin kurulumunu, dış işle ise kaplama malzemelerinin, çatının ve pencere/ kapıların takılmasını içermektedir.

Prefabrik yapıların inşaatı, ön üretim aşamasından montaj ve yapısal bağlantı işlemlerine kadar farklı bir yaklaşım ve mühendislik gerektirmektedir.

Prefabrik yapıların inşaatı A’ dan Z’ ye yapılandırılmış bir mühendislik süreci olduğu için  daha hızlı, daha ucuz ve daha kaliteli yapılar üretmeyi mümkün kılmaktadır.

 

İL-SA Prefabrik Yapı Elemanları Doğu Anadolu Bölgesi hazır yapı sektörünün lideri olup, entegre tesislerinde üstün teknolojiye sahip prefabrik yapılar üretmektedir. Doğu Anadolu Bölgesi illerinde: Elazığ, Erzincan, Erzurum, Malatya, Tunceli, Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Bingöl, Hakkari, Bitlis, Ağrı ve Muş pek çok başarılı proje imza atan İL-SA Prefabrik Yapı Elemanları Van Merkezde yarım asırlık tecrübesi ve üretim teknolojisiyle size özel çözümler sunuyor.

İLSA Prefabrik; fabrika, depo, spor tesisi, belediye binası, endüstriyel depo, üretim tesisi, lojistik tesis, restaurant, AVM, sanayi sitesi, tavuk kümesi, tıbbi tesis, lokanta, cafe, okul gibi yapıların hem malzemelerini üretmekte hem de prefabrik inşaatını yapmaktadır.

Prefabrik yapı ile ilgili olarak tüm sorularınıza cevap verebilecek bir çözüm ortağına karar verdikten sonra prefabrik yapı siparişi verebilirsiniz. Yarım asırlık tecrübemiz ile  fark yaratan mühendislik ve mimari projelerimiz, mükemmeliyetçi hizmet anlayışımız ile İLSA Prefabrik Yapı Elemanları olarak  ihtiyaçlarınıza eksiksiz çözüm verebileceğimizi belirtmek isteriz.